'Mevlevi' Mini Lokumluk

Diğer resimler için tıklayınız...

Ürün Talep Formu

 
 
 

 

Ürün Detayları

Ürün Kodu A1104
Ürün Ölçüsü  6.5 x 13cm 
Ambalaj (Çap x Yükselik)  7.5 x 15.5cm 

 

- Cam üzerine farklı desen veya firma logosu (200 adet ve üzeri sayılarda) çalışılabilir.

 

Lokum

Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen ‘lokum’, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu`da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Kimi kaynaklara göre ise 18.yy sonunda Muhittin Hacı Bekir tarafından sert şekerlerden sıkılan 1. Abdülhamit'in yumuşak şekerleme isteği üzerine açılan bir yarışma neticesi icat edilmiş ve bu yarışmada da Muhittin Hacı Bekir birinci olmuştur. Bununla birlikte ister 18.yy ister 15.yy'da icat edilmiş olsun lokumu seri olarak üreten, popülerleştiren ve Avrupa'ya tanıtan kişinin Ali Muhittin Hacı Bekir olduğu tartışmasızdır. Avrupa`da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla `Turkish Delight` adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı. 

Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda `Kelle şekeri` olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.  

Günümüzde; sade, fındıklı, Antep fıstıklı, cevizli, bademli, Hindistan cevizli, portakallı, gül yapraklı, çilekli, limonlu lokumların yanı sıra kaymaklı, naneli, vanilyalı ve zencefilli lokumlar olarak pek çok çeşit lokum üretimi yapılmaktadır. Biz kendi setlerimizde özellikle çifte kavrulmuş kahveli ve damla sakızlı çeşitleri seçiyoruz. 

Lokumun görünüşü, lokumun tipine özgü ve verildiği şekli korumuş olmalı, lokumun dokusu, elâstik yapıda olmalı, parmakla bastırıldıktan sonra eski şeklini alabilmeli, ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmelidir.

343c90a0-baa2-48f7-ab39-894ecfb8962d f0ccb41f-c831-46e0-8293-e832692ce89b d0cd955a-0310-4e20-8957-2f8e65c1f54f 5ccc0eec-2d8f-45f8-9909-5c32d3302abd Acep nereye gittik ki :)